Siirry uutiskirjearkistoon.
Podcasteja, videoita, Katiha-kysely ja Omat Juuret – harrasta sukututkimusta verkossa
Seuran podcast-radio avattu
Seura on ryhtynyt julkaisemaan podcasteja eli lyhyitä radio-ohjelman kaltaisia äänitallenteita. Seuran podcast-radio löytyy TÄÄLTÄ tai verkkosivuston oikean reunan palkista Seuraa meitä. Ensimmäinen podcast on Juha Vuorelan ”Mitä löytyy seuran verkkosivuilta?”.


Sukututkimuskoulutusta Videokirjastossa
Seura on vuodesta 2008 lähtien videoinut esitelmöitsijöiden luvalla järjestämissään tilaisuuksissa pidettyjä esitelmiä. Nämä videot ovat Seuran jäsenten katseltavissa verkkosivuston jäsensivuilla sijaitsevassa Videokirjastossa. Videokirjasto löytyy Seuran verkkosivustolta valikosta Seuran toiminta —> Jäsensivut. Sinne on kertynyt jo yli 160 esitelmän videotallenteet.


Videokirjasto tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia asiantuntijaesitelmiä, joiden avulla jokainen voi edistää omaa sukututkimusharrastustaan tai vain rentoutua mielenkiintoisten aiheiden äärellä. Videoiden kuvan taso ei välttämättä aina ole parhaasta päästä, mutta ääni kuuluu.

Videokirjasto on Seuran jäsenetu ja edellyttää kirjautumista Seuran verkkosivustolle. Kirjautuminen tapahtuu painamalla sivun oikeassa yläreunassa olevaa Kirjaudu-nappia sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan näppäilemistä. Jokainen jäsen on saanut käyttäjätunnuksen ja salasanan jäsenmaksulaskussaan sekä paperi-Genoksen takakannen osoitekentässä ja digi-Genoksen sähköpostiviestissä. Ongelmatapauksissa otathan yhteyttä osoitteella seura@genealogia.fi.

Geneettistä sukututkimusta
Videokirjastossa on 11 geneettistä sukututkimusta käsittelevää esitelmää perusasioista alkaen. Mukana on on kiinnostavia esitelmiä myös aiheessa pitemmälle ehtineille harrastajille. Kannattaa tutustua näihin geneettisen sukututkimuksen asiantuntijoiden pitämiin esitelmiin. Suluissa on tapahtuma, jossa esitelmä on esitetty ja jonka mukaan se löytyy Videokirjastosta.

— Riikka Piironen: Aloita geneettinen sukututkimus! (Suku 2017 -tapahtuma)
— Teuvo Ikonen & Marja Pirttivaara: DNA-selvitys sukututkimuksen tukena (Suku 2017 -tapahtuma)
— Ira Vihreälehto: DNA-testit johdattivat tuntemattoman isoisän jäljille (Suku 2017 -tapahtuma)
— FT Marja Pirttivaara: Mitokondrion DNA-kartoituksen hyödyntäminen sukututkimuksessa (Suku 2017 -tapahtuma)
— Riikka Piironen: DNA-serkkutestillä tuloksia sukututkimukseen (Suku 2017 -tapahtuma)
— FT Marja Pirttivaara: Y-kromosomin DNA-kartoitus sukututkimuksen apuvälineenä (Suku 2017 -tapahtuma)
— Professori Olli Silvén: Esivanhempien juuria paikantamassa yDNA- ja autosomaalitiedon varassa (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Seinäjoki 2016)
— VTL, FM Erkki Nenonen: Mitä mtDNA kertoo Sursill-sisaruksista ja heidän äidistään (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Seinäjoki 2016)
— Paavo Salonen: Suomen vallonit ja DNA-tutkimus (Suku 2017 -tapahtuma)
— Hannu Tawast: Tawast-sukujen yDNA-tutkimus (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Seinäjoki 2016)
— FT Marja Pirttivaara: Genomitieto sukututkimuksen apuna maailmalla (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Seinäjoki 2016)

Talonpojan elämää
Vuonna 2011 Porissa pidettyjen Valtakunnallisten sukututkimuspäivien ja syksyn 2012 Teemalauantain esitelmät käsittelivät suomalaisen talonpojan elämää. Näistä kahdesta tilaisuudesta kertyi Videokirjastoon 10 mielenkiintoisen asiantuntijaesitelmän tallenteet, jotka laajentavat sukututkijat näköalaa esivanhempien elämään.

— Dosentti Jari Niemelä: Suomi – pienviljelijöiden maa (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— FL Sami Louekari: Talonpojat maisemaa muokkaamassa (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— Professori Juhani Piilonen: Torpparit sukututkijan näkökulmasta (Teemalauantai syksy 2012)
— Dosentti Anneli Mäkelä-Alitalo: Kuinka talonpoikaista maata perittiin? (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— Professori Pirjo Markola: Maaseudun tilaton väestö 1800-luvulla (Teemalauantai syksy 2012)
— Dosentti Anneli Mäkelä-Alitalo: Aatelisperheet ja heidän lampuotinsa (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— FM Markku Haapanen: Rusthollien erityisasema talonpoikaisyhteisössä (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— FT Suvianna Seppälä: Taksvärkistä tammitynnyreihin. Mitä verotus kertoo talonpojan elinkeinoista? (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— FT Heikki Rantatupa: Ryhmäkyliä ja yksittäistaloja – asutusmuodot 1690-luvun kartoissa (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät Pori 2011)
— FM Marja-Liisa Putkonen: Tilattoman väestön alakomitean arkisto sukututkimuksen lähteenä (Teemalauantai syksy 2012)


Vastaa Kansallisarkiston Katiha-kyselyyn
Karjala-tietokanta eli Katiha siirtyy vuoden 2020 jälkipuolella Karjala-tietokantasäätiöltä Kansallisarkistolle. Kartoittaakseen millaisiin tiedonhakuihin Katihaa käytetään Kansallisarkisto on laatinut lyhyen kyselyn. Katihaa käyttäviä sukututkijoita pyydetään vastaamaan kyselyyn TÄÄLLÄ .


Uusien paikkojen lisääminen Omiin Juuriin
Paikkojen lisääminen Omiin Juuriin on helppoa. Se tapahtuu siten, että ensin valitaan pitäjä ja sitten syötetään kylä ja tämän jälkeen kylän alle talo. Torppia, sotilastorppia, mäkitupia ym. asuinpaikkoja voidaan lisätä tilanteen mukaan joko talon tai suoraan kylän alle. Ennen paikan lisäämistä kannattaa tarkistaa, olisiko joku toinen jo lisänny sen Omien Juurien paikkakantaan.

Paikannimissä kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää nykypäivän vakiintunutta nimimuotoa eikä alkuperäisasiakirjoissa esiintyviä vanhoja kirjoitusasuja. Omien Juurien paikkakannan pohja-aineistona ovat HisKin seurakunnat. Paikan tarinaa kirjoitettaessa voi laajemmin selostaa esimerkiksi pitäjän nimimuotojen vaihtelua. On hyvä muistaa lähdeviitteet myös tässä yhteydessä.

Paikkatietojen lisääminen tapahtuu kätevästi henkilötietoja syötettäessä, mutta sitä voi tehdä myös tavoitteellisemmin esimerkiksi syöttämällä paikkakantaan jonkin pitäjän kaikki kylät tai jopa kaikki talot. Paikan lisäämisestä Omiin Juuriin on julkaistu opastusvideo, jonka löydät TÄÄLTÄ.

Tehdään yhdessä Omista Juurista luotettava sukututkimuspalvelu!
 

Peruuta uutiskirjeen tilaus.